Servicios
Documents relacionats

La Generalitat presenta el projecte per al segellat de l'abocador

abocador
2020-01-16

En total suposarà una inversió de 2,5 milions d'euros per part del Govern Autonòmic per a recuperar més de 58.000 metres quadrats

Aquest matí s'ha traslladat fins a Vinaròs el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, per a donar a conèixer el projecte per al segellat definitiu de l'abocador. Cal destacar que la Generalitat ja ha tancat el procés de licitació de les obres i ara els tècnics autonòmics estudien les 10 ofertes presentades per escollir la més indicada. En total suposarà actuar en més de 58.000 metres quadrats, amb una actuació que es preveu que tinga una durada aproximada d'11 mesos.

Durant la presentació del projecte, l'alcalde Guillem Alsina, acompanyat pel regidor de Transició Ecològica Hugo Romero, ha destacat que "gràcies al treball iniciat durant la passada legislatura i a la implicació de la Generalitat, a través del Pla Integral de Residus, per fi es podrà segellar de forma definitiva l'abocador". En aquest sentit, agraïa la visita del director Piquer per explicar de forma detallada quines feines es duran a terme.

Piquer ha comentat que amb la constitució del Pacte del Botànic es va posar en marxa el Pla Integral de Residus per segellar tots els abocadors irregulars de la Comunitat Valenciana. Segons afegia aquest projecte general ha patit alguns endarreriments com a conseqüència del canvi de llei de la contractació pública, però un cop adaptat als nous requeriments s'ha pogut continuar endavant amb la licitació de les obres per un valor inicial de 2,5 milions d'euros.

Pel que fa a les feines que s'executaran, Piquer assenyalava que es tracta d'un projecte complex que requereix aplicar diferents de capes terra, làmines geotextils, malles, sortides de gas i una xarxa canonades per evacuar les aigües pluvials al riu Cervol. En aquest sentit, comentava que se seguiran totes les directrius marcades per la Unió Europea i també per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per garantir el segellat correcte de l'abocador. El projecte també preveu instal·lar 34 pous de desgasificació i canonades per recollir el caldo que puga sortir de l'abocador per conduir-lo fins a la depuradora. Així mateix, un cop finalitzat s'envoltarà tot el perímetre amb xiprers per integrar-ho amb la resta del paisatge. 

Cal destacar que ja ha finalitzat la licitació del projecte i els tècnics autonòmics estudien les 10 propostes presentades per escollir la que millor s'adapte a les necessitats de l'abocador. Es preveu que aquest procés puga trigar cinc mesos, un cop enllestit, llavors començaran les obres de segellat que s'allargaran durant 11 mesos.